Locatie:

De Geer 18
4061 RR Ophemert (GLD)

Telefoon:

+31 (0)344 - 651262  (voor al uw vragen)
E-mail:info@mourikbouw.nl

Bosch Beton realiseert BREEM megabetonfabriek

Bouwtijd van slechts 45 weken

Maar liefst 35.000 m2 bedraagt de oppervlakte van de nieuwe productiefaciliteit van Bosch Beton. Door BREEAM Outstanding te bouwen maakt de keerwandproducent haar reputatie als voorloper op het gebied van duurzaamheid waar. Het in samenwerking met de opdrachtgever realiseren van deze megahal binnen slechts 45 weken bouwtijd was een uitdagend project voor bouwbedrijf Van Mourik Bouw uit Ophemert.

Op een perceel van dertien hectare, direct langs de A1 gelegen, staat de nieuwe state-of-the-art fabriek van Bosch Beton.
In juni 2019 verhuisde de marktleider op het gebied van keerwanden van de oude locatie in Kootwijkerbroek naar de nieuwbouw in Barneveld. Slechts 1.000 m2 van het  totale vloeroppervlak heeft een kantoorfunctie, de overige vierkante meters zijn bedoeld voor de productie en opslag van productiematerialen.

Groot, groter, grootst
De procesinstallaties vormden het uitgangspunt voor het gebouwontwerp. “Deze zijn eerst tot in detail uitgetekend. Daaromheen is de hal ontworpen”, vertelt projectleider Jacco van Dijk van Van Mourik Bouw. De afmeting van de hal (206x160x22 meter) stelde specifieke eisen aan de constructie. Om de vrije overspanning van drie beuken van 50 meter te realiseren, is gebruik gemaakt van vakwerkspanten met een variabele hoogte. Ruim 1.600 ton wapening was nodig om de betonnen vloer te verstevigen. De fabriek beschikt verder over een eigen betoncentrale. Doordat deze als losse staalconstructie is ontworpen, is ook gedacht aan de toekomstbestendigheid van het gebouw.

BREEAM
Met BREEAM Outstanding als ambitie ligt de lat qua duurzaamheid op het hoogste niveau. De meest in het oog springende maatregelen zijn de enorme hoeveelheid (ruim 18.000) zonnepanelen op het dak en het hergebruik van het hemelwater als proceswater. Bij de keuze voor materialen is met duurzaamheid rekening gehouden, er is zoveel mogelijk demontabel gebouwd en ook de installaties zijn zo duurzaam mogelijk ingericht. Door de hele hal is LED verlichting aangebracht. Dat zorgde nog wel voor wat hoofdbrekens, zo vertelt Van Dijk. “Met lichtlijnen op een hoogte van 14 meter was het lastig om een goede lichtsterkte voor het proces te realiseren. Met testopstellingen zijn we tot een goede oplossing gekomen.”

Lokale partijen
In minder dan een jaar tijd is het project gerealiseerd. Een prestatie om trots op te zijn, vindt de projectleider. “Een strakke ‘treintjesgewijze’ planning was cruciaal om de opleverdatum te halen. Een voorwaarde is dan natuurlijk dat de samenwerking met de  opdrachtgever en de onderaannemers goed is. Wij kenden de vrijwel uitsluitend lokale partijen, wat de wens was van de opdrachtgever, niet, maar desondanks is de bouw heel harmonieus verlopen.”